Експертна рада премії “ЛІДЕР РОКУ” відвідала МАЗ

15.06.2021

10 грудня 2021 року в Мінську буде вручено Міжнародну бізнес-премію «Лідер року», яка традиційно присуджується підприємствам та організаціям, які зробили найбільший внесок у соціально-економічний розвиток Республіки Білорусь.

У травні експертній раді премії, до складу якої увійшли представники Палати представників Національних зборів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства промисловості, Республіканської конфедерації підприємництва та інших організацій, оргкомітет конкурсу представив трьох перших номінантів на премію «Лідер року» у сфері охорони здоров’я, серед яких були Білоруський державний медичний університет, РУП «Белмедпрепарати» та РУП «Медтехноцентр».

Сьогодні експерти побували на промислових підприємствах Мінська: Мінському автомобільному заводі, ВАТ «ММЗ» та ТОВ «Завод автомобільних причепів та кузовів «МАЗ-КУПАВА». Усі три підприємства випускають продукцію, потрібну як на вітчизняному, так і на зарубіжних ринках. 

Під час відвідування Мінського автомобільного заводу керівництво підприємства представило членам експертної ради та оргкомітету премії свої нові моделі пасажирської та вантажної техніки. Гості зазначили, що справжнім проривом для білоруського флагмана автомобілебудування стало створення у 2019 році перонного автобуса МАЗ 271. Нове покоління перонних автобусів з низькою підлогою МАЗ 271 є гідним конкурентом кращих моделей провідних світових виробників. Автобус відрізняється сучасним дизайном, легкими зовнішніми лініями та збільшеною площею застеклення, застосуванням інноваційних агрегатів та електронних систем, що забезпечують авіапасажирам комфорт високого рівня. Реалізація перонних автобусів другого покоління МАЗ 271 провадиться з кінця 2019 року. Шість одиниць вже другий рік працюють у Міжнародному аеропорту Борисполя.

Члени експертної ради ознайомилися з автобусним виробництвом Мінського автозаводу та побачили, як відбувається зборка пасажирської техніки МАЗ, у тому числі й електробусів МАЗ 303Е10.
Під час відвідування виробничих цехів керівництво підприємства зазначило, що пасажирська техніка – перспективний напрямок, тому завод працює над подальшим перерозподілом виробничих потужностей. Наприкінці 2020 року, щоб звільнити на головному підприємстві площі для виробництва автобусів, до ладу запровадили цех із виробництва електротранспорту у Жодино. Тут випускаються тролейбуси та їх машинокомплекти.

Екскурсію з виробництва завершили переговори, на яких було зазначено, що оскільки питанням екології та використання електрики у транспорті приділяється все більше уваги в усьому світі, випуск високотехнологічних тролейбусів та електробусів є дуже актуальним. Крім того, у планах Мінського автозаводу як модернізація другого покоління пасажирської техніки, так і поповнення модельного ряду третього покоління автобусів. «Ми готові задовольнити різні запити споживача – від встановлення систем відеоспостереження та відеореєстрації до систем, пов’язаних з комфортом пасажирів, їх інформуванням, отриманням диспетчерами відомостей про кількість пасажирів, трафік руху та витрату палива в режимі онлайн», – зазначили на підприємстві.